De 18-jarige Erik Finman uit de Verenigde Staten werd miljonair dankzij een tijdige investering in de cryptomunt bitcoin.
Bitcoin is de aanvoerder van een reeks digitale valuta die via computernetwerken buiten overheden om wordt beheerd. In twee jaar tijd steeg de bitcoin van minder dan 500 dollar naar het huidige niveau van meer dan 4.000 dollar.
Ondanks de recente ophef over de technische inrichting van het bitcoinnetwerk en de forse koersstijging van de afgelopen weken, gelooft Finman nog steeds dat er meer in het vat zit voor bitcoin. Volgens Finman is beleggen in bitcoin een “verstandige beslissing”, zo gaf hij onlangs aan.
De tiener bezit 403 bitcoin en heeft daarmee een vermogen van bijna 1,7 miljoen dollar. Hij is niet gaan studeren en heeft geen baan, maar richt zich vooral op zijn beleggingen in bitcoin.
Opvallend is dat Finman niet onder de indruk is van de explosieve groei van de rivaliserende cryptomunt ethereum dit jaar. Ook is hij niet geschokt door de splitsing van het bitcoinnetwerk begin augustus, waarbij er naast de klassieke bitcoin een tweede variant is ontstaan – bitcoin cash.
Finman is al sinds 2011 met bitcoin bezig en deed zijn eerste belegging toen de cryptomunt nog maar 12 dollar waard was.
Hoewel ook Finman erkent dat bitcoin "ups en downs" kent, denkt hij dat een fors hoger niveau nog altijd mogelijk is, mogelijk van 10.000 dollar per bitcoin.
Volg de koers van bitcoin op finanzen.nl »
Geen geloof in ethereum
Finman heeft weinig fiducie in alternatieve cryptomunten, zoals de afgesplitste bitcoin cash. Bitcoin cash is wat hem betreft een aardig experiment, maar geen echte opvolger van bitcoin.
Ethereum dan? In waarde is deze digimunt dit jaar opgeklommen tot de tweede crypomunt achter bitcoin. Finman denkt echter dat de opmars van ethereum vooral het gevolg is van speculatie en dat sprake is van een zeepbel die op een dag zal barsten. Onder bitcoinfans wordt ethereum soms een 'ponzi-munt' genoemd en Finman vindt dat daar wel wat in zit.
Op de korte termijn valt er veel meer geld te verdienen met ethereum, aldus Finman, maar hij twijfelt aan de kracht van deze cryptomunt op de lange termijn.
Finman moet ook niets hebben van zogenoemde initial coin offerings, waarbij bedrijven geld ophalen door nieuwe cryptomunten uit te geven in ruil voor bitcoin of ethereum. In theorie is dit iets vernieuwends, maar de praktijk is volgens Finman "Gordon Gekko-achtig" (de hoofdpersoon uit de film Wall Street, onder meer bekend van zijn adagium 'greed is good).
Niet voor niets legde de Amerikaanse toezichthouder SEC de zogenoemde ICO's onlangs aan banden.